Wegafsluitingen - wat kunnen we er tegen doen?
Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst weten hoe een wegafsluiting eigenlijk tot stand komt. Volgens de Wegenverkeerswet 1994 (WVW94) worden verkeersbesluiten genomen door het bevoegd gezag. Voor wegen onder beheer van het rijk is dat de minister, voor provinciale wegen Gedeputeerde Staten en voor sommige dijkwegen het bestuur van een waterschap. Voor alle andere wegen is het de gemeente die wegbeheerder is. Wettelijk is vastgelegd dat de gemeenteraad bevoegd is om een verkeersbesluit te nemen. De gemeenteraad kan dit zelf doen of het laten doen door het College van Burgemeester en Wethouders dan wel een door de raad ingestelde commissie. Dit verschilt dus per gemeente.
  
Bezwaar aantekenen
Een gemeente komt meestal niet zelf op het idee om een weg af te sluiten. Veelal zijn het bewoners of milieubewegingen die hier om vragen. Wanneer de gemeente een verkeersbesluit heeft genomen dan moet ze dit bekend maken door publicatie in een plaatselijke, huis aan huis verschijnende krant. De redenen om het besluit te nemen moeten worden vermeld. In de Wegenverkeerswet is bepaald dat een belanghebbende vervolgens 6 weken de tijd heeft om bezwaar aan te tekenen. Dit moet je als belanghebbende (dit kan ook de MAG zijn) doen bij de instantie die het besluit heeft genomen. Er volgt dan een hoorzitting waarop je de bezwaren nader kunt toelichten. De gemeente doet vervolgens uitspraak op het bezwaarschrift en neemt eventueel een nieuwe besluit. Tegen de (negatieve) beslissing op het bezwaar kun je vervolgens beroep aantekenen bij de rechtbank. Die zal dan kijken of de gemeente de juiste procedure heeft gevolgd. Inhoudelijk geeft de rechtbank geen oordeel. Een besluit om bijvoorbeeld heel Nederland af te sluiten is een belachelijk idee maar de rechtbank zal hier niets aan doen als het maar via de juiste procedure is gebeurd. Wat betekent dit nu concreet voor de MAG? Om een gemeente met afsluitingsplannen tegen te houden moeten we er op tijd bij zijn. Immers, 6 weken na publicatie van het besluit vervalt de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen.
  
Naar de Tweede Kamer
In 1998 heeft de MAG het Rapport Wegafsluitingen in Nederland aan geboden aan de Tweede Kamer. Klik hier en lees alles over het rapport.
 
Bestemmingsverkeer
Een dijk of andere weg volledig afsluiten voor gemotoriseerd verkeer is meestal niet mogelijk. Er wonen immers ook mensen die hun huis per auto moeten kunnen bereiken. Daarom wordt er een uitzondering gemaakt voor bewoners. Dit betekent echter dat bijvoorbeeld de vuilophaaldienst er niet meer mag komen. Ook bezoek zal de laatste kilometers te voet moeten afleggen. Om al deze praktische problemen te omzeilen wordt de uitzondering vaak uitgebreid tot bestemmingsverkeer. Maar wat is nu precies bestemmingsverkeer? Het RVV 1990 (Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens) geeft de volgende definitie:

"bestuurders wier reisdoel één of meer bepaalde percelen betreft die zijn gelegen aan of in de directe nabijheid van een weg met een door verkeerstekens aangegeven geslotenverklaring voor bepaalde categorieën bestuurders en die slechts via deze weg zijn te bereiken alsmede bestuurders van lijnbussen."

Dan wordt er ook nog een nadere definitie gegeven van het begrip percelen:

"Perceel kan een gebouw, een terrein of een stuk grond zijn."

Bestemmingsverkeer is dus een ruim begrip. Je kunt redeneren dat je op weg bent om verderop zonnebloemen te gaan bekijken of dat je op weg bent naar een huis dat te koop staat en dat je dus bestemmingsverkeer bent.

Informatie over waterschappen, provincies en gemeenten vind je op de pagina 'links'.