Voorkomen is beter dan genezen
De beste manier om afsluitingen te voorkomen: zo vroeg mogelijk in overleg te treden met betrokkenen, veelal gemeenten en bewoners. Afhankelijk van het soort overlast wat men zegt te ondervinden zijn er diverse oplossingen mogelijk. Om het rijden in grote groepen te beperken kun je gaan praten met motorclubs die in groepsverband rijden. Als het gaat over geluidsoverlast dan kun je aangeven dat de politie hier tegen moet optreden, dit wordt veroorzaakt door een enkeling die met een illegale open uitlaat rijd. Het moeilijkst blijft echter de snelheid, ook hier moet de politie tegen optreden. Dit is alleen effectief als het regelmatig gebeurt of als er een permanente snelheidscontrole is. Anders zullen er snelheidsremmende maatregelen genomen moeten worden.
 
Snelheidsremmende maatregelen
Overtreding van de maximum snelheid is in eerste instantie een handhavingsprobleem waar de politie tegen dient op te treden. Wanneer dit onvoldoende resultaat heeft dan kunnen ook infrastructurele maatregelen worden genomen. Voordeel is dat deze altijd werken, dus ook als de politie niet aanwezig is om te controleren.
 
Scheiden verkeerssoorten
Qua verkeersveiligheid is scheiden van gemotoriseerd verkeer en langzaam verkeer (fietsers, wandelaars) veruit de beste oplossing. Hiertoe kunnen vrijliggende fietspaden worden aangelegd. Voor dijkwegen kan deze mogelijkheid in samenhang met eventuele dijkverzwaring worden onderzocht. Een fietspad kan naast de weg op de kruin van de dijk worden aangelegd indien hiervoor voldoende ruimte is. Een andere mogelijkheid is het fietspad iets lager op het dijklichaam dan wel beneden aan de dijk te maken. Ook een zomerdijk zou dienst kunnen doen als fiets- of wandelpad.
 
Verkeersdrempels / rammelstroken
Verkeersdrempels zijn, mits goed aangelegd, effectieve snelheidsremmers. Rammelstroken bestaan uit meerdere kleine drempeltjes achter elkaar. Voordeel is dat ze eenvoudig zijn te plaatsen en veel goedkoper dan gewone drempels terwijl ze zeker zo effectief zijn. Belangrijk voor zowel drempels als rammelstroken is dat ze over de volle breedte van de weg worden toegepast zodat er geen schuin aflopende zijkanten ontstaan die voor motorrijders onnodig gevaar opleveren. Wanneer de volle wegbreedte niet haalbaar is, bijvoorbeeld omdat fietsers geen hinder mogen ondervinden, dan kunnen de zijkanten van de drempels worden voorzien van paaltjes. Uiteraard moeten de drempels voldoende verlicht zijn en voorzien van de nodige waarschuwingsborden. Door ze een afwijkende kleur te geven vallen ze extra op ten opzichte van het overige wegdek. Voor wat betreft het materiaal van de drempel, dit moet onder alle weersomstandigheden voldoende stroef zijn zodat er geen slipgevaar ontstaat.
 
Wegdek variatie
Ook variatie in het wegdek kan snelheidsremmend werken, op een klinkerweg wordt minder hard gereden dan op een asfaltweg. Door op enkele plaatsen het asfalt over een lengte van honderd meter te vervangen door klinkers kan de gewenste snelheidsverlaging worden bereikt. Uiteraard geldt ook hier dat het wegdek (klinkers) onder alle weersomstandigheden voldoende stroef moet zijn zodat er geen slipgevaar ontstaat.
 
Uitzicht beperken
Wanneer een bocht onoverzichtelijk is dan zal een motorrijder of automobilist deze veel voorzichtiger en met een lagere snelheid nemen dan wanneer verder vooruit gekeken kan worden. Het plaatsen van bijvoorbeeld een heg aan de zijkant van de weg zal daardoor een duidelijk snelheidsremmend effect kunnen hebben.
 
Voor zowel drempels als ook voor wegdekvariatie geldt dat ze niet in of vlak voor of na een bocht mogen worden aangelegd. Een motorfiets is in vergelijking met een auto veel gevoeliger voor verandering van wegdek. Bij het rijden van een bocht zal het voorwiel van de motor schuin staan ten opzichte van het wegdek en daardoor makkelijk wegglijden als er verandering van het wegdek plaatsvindt doordat er een drempel ligt of een overgang van asfalt naar klinkers.

Informatie over waterschappen, provincies en gemeenten vind je op de pagina 'links'.