vorige volgende

PERSBERICHT

CULEMBORG WIL DIJKWEGEN AFSLUITEN


Culemborg wil dijkwegen afsluiten voor gemotoriseerd verkeer

De gemeenteraad van Culemborg heeft op 31 oktober 1996, op initiatief van de PvdA, een motie aangenomen om de dijkwegen binnen de gemeente Culemborg af te sluiten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. Dit alles in combinatie met de komende dijkverbetering. Reden hiervoor, zo is in de motie te lezen, is de verkeersoverlast op de dijken. De Motorrijders Actie Groep (MAG) is, als landelijke belangenvereniging voor motorrijders, fel tegen deze onnodige afsluiting. De MAG heeft  namelijk de indruk dat dit niet berust op objectieve feiten, maar veel meer op subjectieve waarnemingen van enkele mensen, die menen dat elke auto of motor er één te veel is. De MAG heeft samen met andere organisaties tellingen verricht op diverse dijkwegen, waaronder de Lekdijk in de gemeente Culemborg. De tellingen hebben plaatsgevonden op drie zondagen in voorjaar, zomer en najaar zodat een betrouwbaar gemiddelde kan worden vastgesteld. Voor de Lekdijk in Culemborg betekent dit 358 auto's en 61 motoren. Dergelijke lage aantallen geven geen enkele grond tot afsluiting voor gemotoriseerd verkeer.

De MAG heeft al meerdere malen hulp aangeboden aan de gemeente Culemborg in het zoeken naar minder vergaande oplossingen om de overlast van motoren, zo deze al bestaat, terug te dringen. Omdat de MAG zeer goed in staat is om problemen op hun juiste waarde te schatten, is zij voor steeds meer gemeenten een waardevolle gesprekspartner. Hierbij is het doel steeds om mogelijke overlast door motoren zoveel mogelijk te beperken middels open overleg tussen alle betrokken partijen. Dergelijk overleg heeft al tot goede resultaten geleid in de gemeente Bodegraven (de Meije), Wijk bij Duurstede, Amerongen, Neerijnen en in een zestal gemeenten langs de IJssel waaronder de gemeente Voorst. Ook in de gemeente Kesteren gaat binnenkort een dergelijk overleg van start.

Overleg met alle belanghebbenden wordt in Culemborg niet op prijs gesteld, gezien de uitspraken van de heer Marringa, raadslid voor de PvdA en voorstander van afsluiting. In een brief van 3 november 1996 laat hij weten dat de afsluiting in zijn ogen noodzakelijk is om "Culemborgers wandelend en fietsend te laten genieten van het buitengebied van de eigen stad. Zonder gestoord te worden. Daar passen geen slierten motoren en auto's bij" is in de bewuste brief te lezen. Oftewel, laat de rest van Nederland maar ergens anders gaan recreëren, zolang het maar niet in de gemeente Culemborg is. "De gemotoriseerde weggebruiker heeft nog ruimte genoeg om zich te vermaken" aldus de heer Marringa. Culemborg voor de Culemborgers is hier blijkbaar het motto. Dat eventuele problemen door deze kortzichtige benadering worden verschoven naar andere gemeenten lijkt de heer Marringa volledig te negeren. Van een politiek verantwoordelijk bestuurder mag je toch verwachten dat hij in staat is om over de eigen gemeente grenzen heen te kijken. Zo niet, dan had hij beter een ander vak kunnen kiezen.

Mocht de gemeente Culemborg ondanks alles doorgaan met haar plannen tot afsluiting dan zal de MAG, gesteund door de stichting Pro Auto, zich met alle mogelijke middelen hier tegen verzetten. Daar waar bezwaarschriften niet leiden tot constructief overleg wordt de rechter ingeschakeld. In dit kader zijn er inmiddels al een drietal rechtszaken aangespannen tegen de gemeenten Tiel en Bemmel en tegen het waterschap "De Brielse Dijkring".

Voor meer informatie :
Joop de Jonge (MAG coördinator wegafsluitingen),
Rijnbandijk 6 A,
4024 BM Eck en Wiel,
Tel: 0344 - 694852,
Fax: 0344 - 694853,
E-mail :