Veel motorrijders houden een winterstop, maar als de zon laat zich weer zien en de temperatuur een motorrijdersvriendelijke hoogte aanneemt, kan de motor gewekt worden uit de winterslaap. Ieder eerste mooie weekeinde van het jaar krijgen duizenden motorrijders de lentekriebels en kruipen op het zadel. Eindelijk weer motorrijden! Helaas worden we ieder jaar tijdens het eerste mooie motorweekeinde geconfronteerd met de trieste nieuwsberichten over verongelukte motor-collega's. Mede door berichten in de media is het vooroordeel ontstaan dat de motorrijder daarbij altijd de schuldige is en waarschijnlijk wel te hard gereden zal hebben.

 

Feit: circa 70% van de motorongevallen wordt veroorzaakt door de bestuurder van een auto. Maar wat koop je voor deze wetenschap, als je met sirenes en zwaailichten wordt afgevoerd? Helemaal niets...

 

Automobilisten én motorrijders kunnen anticiperen op het gedrag van de ander en elkaar ruimte en rijplezier gunnen. Veel ongevallen kunnen worden voorkomen als automobilisten en motorrijders meer rekening met elkaar houden. Het motto is: zien en gezien worden!

 

AUTOMOBILISTEN

  • De meest voorkomende oorzaak van aanrijdingen tussen auto's en motoren is dat de motorrijder door een afslaande automobilist over het hoofd wordt gezien. De motorrijder denkt: ‘Hij heeft me gezien en geeft me wel voorrang'. De automobilist denkt: ‘De weg is vrij' en slaat af. Met als resultaat een aanrijding en mogelijk lichamelijk letsel. Houd er altijd rekening mee dat u ook motorrijders kunt tegenkomen en kijk zorgvuldig voor u afslaat.

 

MOTORRIJDERS

  • Zorg dat de motorfiets technisch in goede staat is voor je de weg weer opgaat. De eenvoudigste oplossing is het maken van een afspraak met je dealer; hij zorgt voor een vakkundige controle van je motor en kan eventuele gebreken herstellen. Je weet dan zeker dat de verlichting naar behoren werkt, dat je vering en demping naar wens is, dat de bandenspanning op orde is en dat je remmen goed werken.

  • Heb je al een tijd niet gereden, dan kun je er niet van uitgaan dat je rijvaardigheid nog op niveau is. Bereid je goed voor met bijvoorbeeld ‘opwarmoefeningen' of met een voorjaars-rijcursus.

  • Houd er rekening mee dat de temperatuur van het asfalt in het voorjaar laag is, waardoor het langer duurt voordat de band op temperatuur komt. Bij lagere temperaturen hebben de banden minder grip.

  • Na de winter is het wegdek vaak slechter; door vorstschade kunnen gaten in het wegdek zijn ontstaan, waardoor je de controle over de motor kunt verliezen.