April 2004

Minder motordoden in 2003
Gepost op Donderdag, 29 april, 2004 door @ 8:52

In 2003 is het totaal aantal verkeersdoden met twee procent gestegen. Dit maakt minister Peijs van Verkeer en Waterstaat bekend op het Nationaal Verkeersveiligheidscongres. In absolute aantallen steeg het aantal doden van 1.066 in 2002 tot 1.088 in 2003; het aantal geregistreerde ziekenhuisgewonden was 11.018 in 2002 en 10.596 vorig jaar.

Nederland blijft samen met Zweden en het Verenigd Koninkrijk in de top drie van de (verkeers)veiligste van de Europese Unie. Wel is de daling die sinds 1999 waarneembaar was, onderbroken. Het is volgens de minister echter te vroeg om te spreken van een trendbreuk. Eerder is voorgekomen dat het aantal verkeersdoden steeg waarna de dalende trend het jaar daarna weer doorzette.

Het aantal dodelijke slachtoffers onder motorrijders is gedaald van 101 in 2002 naar 96 in 2003.

(Bronnen: ministerie Verkeer en Waterstaat/CBS).

MAG-informatiedag zaterdag 17 april 2004
Gepost op Woensdag, 14 april, 2004 door @ 10:50

De Motorrijders Actie Groep (MAG), belangenvereniging voor motorrijders, informeert motorrijders en andere ge´nteresseerden over de noodzaak van collectieve, onafhankelijke belangenbehartiging en over de meest recente werkzaamheden van de MAG. Zij doet dit op zaterdag 17 april 2004 tussen 11.00 en 17.00 uur bij Koeman Motoren in Huizen.

De MAG houdt zich al meer dan 15 jaar bezig met de collectieve belangenbehartiging van motorrijders. Zij doet dit door zich proactief in te zetten om wet- en regelgeving te be´nvloeden en door zich actief tegen onzinnige wet-en regelgeving voor motorrijders te verzetten.

In 2003 was de MAG verantwoordelijk voor de realisatie van de eerste motorvriendelijke geleiderail in Nederland. Inmiddels wordt van deze geleiderail met absorberende beschermplaat tot aan het wegdek het vierde exemplaar geplaatst en heeft de provincie Utrecht voor deze zomer gepland om nog eens drie kilometer motorvriendelijke geleiderail te plaatsen.

Begin maart 2004 startte de belangenvereniging met de voorjaarscampagne ĹMotorrijders gaan weer op weg', een informatieactie waarbij alle weggebruikers tips krijgen aangedragen om zich in het voorjaar bewust te worden van de ontwakende motorrijders. Ook de motorrijders worden in deze folder uitgebreid ge´nformeerd over wat zij zelf allemaal kunnen doen om ongevallen te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat in meer van de helft van de ongevallen die tussen motorrijders en automobilisten plaatsvindt de automobilist de motorrijder over het hoofd had gezien. Deze wetenschap en het jaarlijks terugkerende zwarte weekeinde (in het eerste mooie weekeinde vallen elk jaar weer slachtoffers) heeft de MAG doen besluiten dit jaar te starten met de campagne.

Niet alleen over deze zaken, maar over alles wat de MAG op het gebied van verkeer, motorsport en in het algemeen doet kunnen geinteresseerden zich laten informeren. Daarnaast is er de gelegenheid plaats te nemen in twee aanwezige vrachtwagens, om te ervaren hoe de dodehoekspiegels- en camera's een vrachtwagenchauffeur onderweg helpen. Het geheel wordt voorzien van spektakel door optredens van het AvZ Stuntridingteam en voor de kleintjes is er een grabbelton.

Iedereen is op zaterdag 17 april tussen 11.00 en 17.00 uur welkom bij Koeman Motoren in Huizen (N-H).

MAG eert Jack Middelburg
Gepost op Zondag, 11 april, 2004 door @ 20:37

De Motorrijders Actie Groep (MAG), belangenvereniging voor motorrijders, heeft op zaterdag 10 april 2004 de motorontmoetingsplek bij het TT Circuit in Assen officieel de naam Jack Middelburgplein gegeven.

De omgeving van het TT Circuit heeft op motorrijders altijd een magische aantrekkingskracht gehad. In 2002 is door de MAG, pal naast het TT Circuit te Assen, een nieuwe motorontmoetingsplek gerealiseerd in samenwerking met het TT Circuit en de gemeente Assen. Deze plek is op 10 april 2004 genoemd naar een van Nederlands grootste motorcoureurs, Jack Middelburg. De onthulling van het naambord is verricht door Jacky Middelburg jr., die voor deze speciale gelegenheid op de oude racemotor van zijn vader naar de ontmoetingsplek reed.

Kijk voor informatie over de motorontmoetingsplaats en voor foto's van de naamgeving op:

http://www.motorrijdersactiegroep.nl/info/jmp