April 2002

Europese Commissie trekt voorgestelde maatregel in
Gepost op Maandag, 29 april, 2002 door @ 15:29

FEMA en MAG-campagne tegen strafheffing in de staaloorlog met de V.S. met succes afgesloten

De Europese Commissie heeft besloten om de beoogde 100% verhoging van de importheffing op Harley Davidson motoren en onderdelen niet door te laten gaan. De Europese belangenorganisatie voor motorrijders FEMA, waarvan de MAG de Nederlandse vertegenwoordiging is, heeft met succes geprotesteerd tegen deze willekeurige en eenzijdige maatregel. Hierdoor zouden namelijk uitsluitend bezitters van een Harley-Davidson getroffen worden doordat de invoerkosten voor producten van dit merk zeer sterk verhoogd dreigden te worden. Het bewijst eens te meer het belang van organisaties als de FEMA en de MAG die voorkomen hebben dat de motorrijder als politieke joker ingezet zou worden in een handelsoorlog tussen Europa en de Verenigde Staten.

Het is opvallend dat de politiek de motorrijder wel meteen ziet als mogelijk speerpunt in een conflict zoals deze staaloorlog, maar in het gevoerde beleid nauwelijks rekening houdt met de specifieke aspecten van het motorrijden. Dat blijkt o.a. uit het achterwege laten van directe maatregelen om vangrails op een aantal plekken veiliger te maken voor motorrijders, wat het aantal dodelijke verkeersslachtoffers zal verminderen. Dit is aangetoond in een onderzoek dat met financiële steun van de Europese Commissie uitgevoerd is

Mevrouw Netelenbos heeft als minister van verkeer nagelaten het advies op te volgen van de Europese Commissie om vooruitlopend op komende wetsvoorstellen zelf initiatief te nemen en hier alvast een begin mee te maken. De antwoorden op kamervragen over dit onderwerp waren dermate algemeen en nietszeggend dat hier nog een vervolg op moet komen. Zoals de minister zelf erkent neemt de procedure binnen de Europese Unie van wetsvoorstel tot in werking treding 5 á 7 jaar in beslag hetgeen betekent dat zonder directe maatregelen nog tientallen dodelijke slachtoffers zullen vallen. We hopen dat een volgend kabinet deze zaak voortvarender aanpakt.

Nico Perk
E-mail: pr@mag-nl.org

MAG in actie tegen strafheffing op Harley’s
Gepost op Dinsdag, 23 april, 2002 door @ 12:14

De Motorrijders Actie Groep (MAG) heeft de Nederlandse overheid dringend verzocht om niet in te stemmen met een extra Europese importheffing op Amerikaanse motorfietsen.

De Europese Unie (EU) is een lijst aan het samenstellen van artikelen die extra worden belast. Dit is een reactie op de extra heffing die de Verenigde Staten toepassen op geïmporteerd staal. De MAG is van mening dat deze handelsoorlog niet uitgespeeld mag worden over de hoofden van consumenten. Gezamenlijk met de overige organisaties binnen de Federation of European Motorcyclists Associations (FEMA), waarbinnen de MAG de Nederlandse vertegenwoordiging is, is besloten actie te ondernemen door de dreigende strafheffing gelijktijdig op nationaal en Europees niveau aan te pakken.

De uiteindelijke uitkomst van een strafheffing op motorfietsen zal zijn dat de consument een hogere prijs betaalt. Niet alleen zij die een nieuwe motor aanschaffen, maar ook zij die al een Amerikaanse motor bezitten krijgen te maken met veel hogere prijzen. In het laatste geval van reserveonderdelen en accessoires. Dit is een ernstige inperking van de keuzevrijheid van de consument. Daarnaast brengt het toepassen van een strafheffing op motorfietsen de Europese motor- en accessoirebranche in gevaar. Een tegenreactie van de Amerikaanse overheid kan namelijk zijn dat er ook strafheffingen komen voor Europese motoren en accessoires. Maar zelfs wanneer dat niet gebeurt zal de Amerikaanse consument de heffing door de EU niet alleen zien als een aanval op een Amerikaans bedrijf, maar als een aanval op Harley-Davidson, een Amerikaans icoon. Een consumentenboycot van Europese motoren en toebehoren zal het gevolg zijn. Deze kettingreactie is in alle opzichten nadelig voor de Nederlandse consument.

Het is niet de eerste keer dat motorfietsen speelbal zijn in een handelsoorlog tussen Europa en de Verenigde Staten. Enkele jaren geleden dreigde Amerika om een 100% importheffing te gaan toepassen op in Amerika verkochte, Europese motorfietsen met een cilinderinhoud van 51 tot 500cc. Dit was een reactie op het importverbod van de Europese Unie van met hormonen behandeld, Amerikaans rundvlees. Dankzij o.a. de American Motorcyclists Association (AMA), FEMA-partner in het lobbywerk bij de Verenigde Naties op het gebied van de globalisering van wetgeving, is de extra Amerikaanse heffing toen niet doorgegaan.