April 2001

Eerste MotoRijDag
Gepost op Donderdag, 26 april, 2001 door @ 12:33

Op donderdag 14 juni a.s. wordt in Nederland de eerste MotoRijDag georganiseerd. Het idee achter de dag is dat er minder files in Nederland zijn op die dag, doordat alle motorrijders de motor nemen. In Nederland zijn ruim 400.000 motorfietsen. En maar liefst 1,1 miljoen Nederlanders hebben een motorrijbewijs. De MotoRijDag wordt georganiseerd door de afdeling Gemotoriseerde Tweewielers van de RAI Vereniging. Andere Europese landen, zoals Engeland en België, kennen al vergelijkbare initiatieven.

"Als ruim 400.000 motorrijders de auto en het openbaar vervoer laten voor wat het is, dan staan er geen files in Nederland en iedereen kan zitten in het openbaar vervoer", aldus Ine Cup, secretaris van de afdeling Gemotoriseerde Tweewielers. "We realiseren ons dat dit initiatief de tijd nodig heeft om te groeien, maar ik denk dat het effect ook de eerste keer al groot zal zijn." Op termijn hoopt Cup te komen tot een jaarlijkse, Europese MotoRijDag. De Nederlandse MotoRijDag valt samen met het Engelse initiatief, dat bekend staat als Ride Your Bike To Work. In Engeland is dit jaar het speciale thema: Neem een collega achterop mee naar het werk.

In de komende maanden wordt hard gewerkt aan het bekend maken van de eerste MotoRijDag. Een onderdeel van het initiatief is om ook bekende kamerleden op hun gemotoriseerde tweewieler te laten stappen. Een ander onderdeel van de dag is een soort verborgen camera-actie. Verspreid over het land worden motorrijders gefotografeerd. De gemaakte foto's zijn te bewonderen op 15, 16 en 17 juni tijdens MotoraiLive in Gelredome te Arnhem. En wie zich zelf op de foto's herkent krijgt gratis toegang tot dit gloednieuwe motorbelevingsevenement.

Proef met kilometerheffing
Gepost op Dinsdag, 10 april, 2001 door @ 15:15

Een proef met kilometerheffing kan al in 2003 worden ingevoerd. Nieuwe technologie is daarvoor niet nodig. Dat zegt oud-Philipstopman Pieper na onderzoek naar de technische haalbaarheid van kilometerheffing. Minister van verkeer Netelenbos zei eerder bereid te zijn het gewraakte systeem van tolpoorten te schrappen als kilometerheffing snel beproefd kan worden.

Kijk voor het volledige bericht op de MAG-internetpagina onder dossier kilometerheffing.

Dertig procent meer motorexamens
Gepost op Dinsdag, 10 april, 2001 door @ 13:29

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft in 2000 31 procent meer praktijkexamens voor de motor afgenomen dan in 1999: 35.078 tegen 26.726. Van deze kandidaten slaagde maar liefst 67,5% (van de kandidaten voor het praktijkexamen voor het autorijbewijs slaagde slechts 44,2%). De forse stijging bij de motorexamens komt vooral op het conto van mensen die in 1996 nog geen 21 jaar waren. Door de wetswijziging die in dat jaar van kracht werd, mogen jongeren van hun achttiende tot hun eenentwintigste jaar uit veiligheidsoverwegingen alleen een lichte motor rijden. De cijfers van het afgelopen jaar wijzen uit, dat relatief veel aspirant-motorrijders enkele jaren hebben gewacht om de lichte motor over te slaan en direct examen te doen voor de zware motor. Ruim twintig procent van de kandidaten voor het motorexamen was in 2000 21 of 22 jaar.

Het aantal geslaagden bij de bromfietsexamens is vorig jaar met zes procent gedaald. In 1999 behaalde ruim 48 procent een positief resultaat. In 2000 ruim 42 procent. Sinds de invoering van het bromfietsexamen in 1996 blijven kandidaten dit examen onderschatten. Jongeren maken volgens het CBR te weinig gebruik van de theorieopleiding bij een rijschool, terwijl dit de kans op slagen sterk verhoogd. Veelal nemen kandidaten zelfs onvoorbereid plaats in de examenzaal. Het aantal bromfietsexamens steeg vorig jaar met vijf procent, vooral door het grote aantal herkansingen. (Bron: CBR)