Maart 2003

Drempels De Kiel buiten werking gesteld
Gepost op Donderdag, 27 maart, 2003 door @ 17:01


Net als eerder in Zeeland, is nu ook de dynamische of elektronische verkeersdrempel in Drenthe uitgeschakeld als gevolg van de geluidsoverlast voor de omwonenden. De dynamische drempel is een verkeersremmer waarbij, als hij met een te hoge snelheid wordt gepasseerd, twee stalen balken uit de grond schieten. De Motorrijders Actie Groep (MAG) heeft bezwaren tegen de drempel omdat hij op geen enkele manier is getoetst aan veiligheidseisen voor motorrijders.

De Provincie Drenthe heeft het volgende persbericht verspreid:

De beweegbare drempels in De Kiel zijn op verzoek van de aanwonenden voorlopig buiten werking gesteld. Dit gebeurde naar aanleiding van de evaluatie die de provincie Drenthe heeft uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de drempel de snelheid van auto's in het dorp en vooral voor de school wel flink terugdringt. Ongeveer 3% van het verkeer rijdt nog te hard. Dat is een goede score voor vergelijkbare wegen door de bebouwde kom van een dorp. De aanwonenden klagen echter over overlast. Met name het vrachtverkeer merkt te weinig van de drempels en wordt daardoor onvoldoende geremd. Dat geeft vooral in de vroege ochtenduren onaangename neveneffecten zoals lawaai en trilling.

In De Kiel werd terecht geklaagd over de hoge snelheid van het autoverkeer door het dorp. Een belangrijke aanleiding was het verongelukken van een scholier van de basisschool in De Kiel. In de negentiger jaren heeft de provincie Drenthe twee drempels aangelegd die in 2002 aan groot onderhoud toe waren. De provincie heeft beide drempels toen vervangen door de nu gebruikelijke provinciale drempels, uitgevoerd in asfalt. Deze drempels waren echter niet zo steil als de verzakte oude drempels waardoor de provincie veel klachten van verontruste dorpsbewoners ontving. De gevraagde aanpassing aan de drempels leverde echter weer klachten op van onder andere een transportbedrijf en de openbaarvervoermaatschappij. Uiteindelijk is bij wijze van proef gekozen voor de beweegbare drempel die alleen omhoog komt als automobilisten te hard rijden. Dit leek een goede compromis tussen de verschillende belangen die in het geding zijn, omdat goed weggedrag niet onnodig wordt bestraft.

Gedeputeerde Sipke Swierstra betreurt het dat de verkeersveiligheid in het dorp zoveel voeten in aarde moet hebben. "Het is toch te gek voor woorden dat wij als overheden zoveel energie in infrastructurele maatregelen moeten stoppen. Wat de mensen hier willen is gewoon dat hun kinderen veilig naar school kunnen. Dat is toch niet teveel gevraagd? Daarin zouden ook weggebruikers hun verantwoordelijkheid eens moeten nemen. Hier schijnen zelfs mensen om de detectielussen heen te rijden. Dat noem ik toch werkelijk asociaal weggedrag," zo zegt de gedeputeerde. De provincie gaat opnieuw in overleg met de plaatselijk bevolking, het schoolbestuur en ook weggebruikers over de mogelijkheden voor de verkeersveiligheid in het dorp. Op dit moment is nog niet duidelijk wat er met de beweegbare drempel gaat gebeuren. Wellicht wordt besloten andere maatregelen te nemen.

Einde persbericht


Grote opkomst MAG-demorun Zeeland
Gepost op Zondag, 16 maart, 2003 door @ 17:22


Op zaterdag 15 maart hebben motorrijders massaal meegedaan aan de MAG-demorun 'Motorrijders in actie voor een eerlijk toltarief Westerscheldetunnel'.

Vlak voor de start van de rit heeft de directeur van de NV Westerscheldetunnel, de heer Buis, uit handen van MAG-bestuurslid Nico Perk nogmaals een brief ontvangen met daarin onze bezwaren tegen het huidige tolsysteem.

Vervolgens is de indrukwekkende stoet motorrijders onder grote belangstelling door de Westerscheldetunnel gereden. De tunnel is op verzoek van de MAG speciaal voor de motorrijders vrijgemaakt en de stoet kon zonder tol te betalen heen en terug door de tunnel.

Foto's van de demonstratierit kun je bekijken op de MAG-internetpagina https://mag-nl.org

Groen licht voor MAG-demorun Zeeland
Gepost op Woensdag, 12 maart, 2003 door @ 22:46


Op woensdag 12 maart heeft de MAG-regio Zeeland de laatste gesprekken gevoerd met de politie, de betrokken gemeentes en de NV Westerscheldetunnel over de planning van de MAG-demorun van 15 maart.

Uiteindelijk heeft iedereen ingestemd met ons voorstel om op zaterdag 15 maart de Westerscheldetunnel open te stellen voor de demonstratierit. Dit betekent dat de Demorun, na vertrek bij de Zeelandhallen in Goes en onder begeleiding van politie en MAG-medewerkers, zonder betalen van de tol door de tunnel zal rijden. En weer terug natuurlijk!

Kijk voor alle informatie over de MAG-demorun op de MAG-internetpagina.

https://mag-nl.org

Toltarief Westerscheldetunnel voor motorfietsen te hoog!
Gepost op Dinsdag, 4 maart, 2003 door @ 21:34

Als op 14 maart a.s. de Westerscheldetunnel officieel wordt geopend, zal blijken dat een motorfiets hetzelfde bedrag voor een passage moet betalen als een auto tot 6 mtr. lengte.

De belangenvereniging voor motorrijders MAG (Motorrijders Actie Groep) heeft in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) getracht de directie van de NV Westerscheldetunnel een eigen tarief voor motorfietsen te laten hanteren.

Hoewel de Tunnelwet Westerschelde 1998 zeer duidelijk aangeeft dat een personenauto ten hoogste tweemaal een nader te bepalen bedrag per passage dient te bepalen en een motorfiets eenmaal dat bedrag, heeft de directie beide voertuigcategorieën hetzelfde tarief van 4,00 euro toegekend. Hier komt nog bij dat er een elektronisch kortingsysteem geïnstalleerd is waar alleen auto's volledig voordeel van hebben, omdat het op de gemiddelde motorfiets niet te monteren is. Dit heeft tot gevolg dat motorrijders - anders dan auto's - niet zonder stoppen kunnen passeren.

De directie van de NV Westerscheldetunnel meent zich correct opgesteld te hebben en binnen de letter van de tunnelwet gebleven te zijn, maar negeert echter gemakshalve het gegeven dat die wet de helft van het autotarief voor motorfietsen aangeeft. Als de wetgever een gelijk tarief voor ogen gehad zou hebben, dan zou hij in deze wet niet uitdrukkelijk over twee afzonderlijke categorieën gesproken hebben.

De MAG ziet zich, na het mislukken van de onderhandelingen met de directie van de NV Westerscheldetunnel, genoodzaakt stappen te ondernemen om alsnog het tarief voor motorfietsen op een aanvaardbare hoogte te laten stellen.

De MAG zal zich richten tot de provinciale en landelijke politiek, maar organiseert ook op korte termijn een demonstratierit om de tunneldirectie de onvrede van de Nederlandse motorrijders duidelijk te maken.

https://mag-nl.org