December 2001

Antwoord op kamervragen over vangrails
Gepost op Woensdag, 12 december, 2001 door @ 14:17

Naar aanleiding van het artikel over de MAG en de vangrails dat verscheen in Het Parool van 5 november 2001, hebben twee leden van de Tweede Kamer, Ton de Swart (VVD) en Wim van de Camp (CDA), op 8 november 2001 kamervragen gesteld aan minister Netelenbos van verkeer en waterstaat over de gevaren die geleiderails (of vangrails) kunnen opleveren voor motorrijders.

Hieronder vind je de vragen én de antwoorden van de minister:

Vraag 1. Heeft U kennis genomen van het artikel ‘Vangrails veilig maken voor motorrijders'? (Het Parool van maandag 5 november 2001 pagina 4)

Antwoord: Ja.

Vraag 2. Deelt U de mening dat het terugdringen van het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van een motorongeval,waarbij de verkeersgeleider in 10 tot 15% van de gevallen de directe veroorzaker is van het fatale letsel, past in het beleid om het aantal verkeersslachtoffers verder te verminderen?

Antwoord: Ja. Het beleid is er al enkele jaren op gericht om het aantal dodelijke verkeersslachtoffers, ongeacht of dit nu autobestuurders, motorrijders af andere verkeersdeelnemers betreft, te verminderen.

Vraag 3. Deelt U ook de mening dat door het toepassen van het bestaande type verkeersgeleider motorrijders bij een ongeval extra risico lopen van onnodig lichamelijk letsel dan wel een verhoogd risico hebben op een ongeval met dodelijke afloop, als gevolg van het in aanraking komen met de verkeersgeleider?

Antwoord: Ja. Onder alle omstandigheden lopen motorrijders, wanneer zij bij een ongeval betrokken raken, meer risico op (zwaar) lichamelijk letsel dan de bestuurders van andere motorvoertuigen. Helaas betekent dit evenzeer dat de kans op dodelijk letsel ook hoger is.
Naast de inrichting van de infrastructuur (de verkeersgeleider daarbij inbegrepen) spelen ook specifieke voertuig gerelateerde omstandigheden (kreukelzones, kooiconstructie en veiligheidsgordels), het verkeersgedrag van voertuigbestuurders én motorrijders en de interactie tussen beiden een rol van betekenis.

Vraag 4. Bent U op de hoogte van het bestaan van typen verkeersgeleider zoals in Noorwegen worden toegepast, die als ‘motorproof' worden aangemerkt?

Antwoord: Ja. Naar aanleiding van onder andere het artikel in het Parool is er contact geweest met de Noorse autoriteiten (Public Roads Administration). Daaruit is gebleken dat de verplichting om alle(nieuwe) verkeersgeleiders motorproof uit te voeren nog verre van realiteit is. De Noorse autoriteiten zijn thans nog druk bezig om richtlijnen te ontwerpen voor de inrichting van wegbermen. Daarbij wordt specifiek aandacht besteed aan de motorrijders. Volgens de zegsman van de Noorse Roads Administration zullen speciale voorzieningen t.b.v. de veiligheid van motorrijders zich beperken tot "plaatsen met een verhoogd veiligheidsrisico".

Vraag 5. Ziet U mogelijkheden om op korte termijn ‘motorproof' verkeersgeleidersystemen in Nederland toe te passen?

Antwoord: Nee. Op korte termijn zie ik geen mogelijkheden. Binnen Rijkswaterstaat loopt een project ‘Verbetering veiligheid van motorrijders op autosnelwegen' waarbij met name wordt gekeken naar verkeersgeleiders die de risico's voor motorrijders verminderen zonder de risico's voor de andere weggebruikers te verhogen.Teneinde een gewogen oordeel te kunnen vellen is echter toegepast onderzoek nodig dat slechts door een beperkt aantal testorganisaties kan worden uitgevoerd en geruime tijd in beslag zal nemen. Anderzijds zijn de mogelijkheden om op korte termijn op landelijke schaal een ander verkeersgeleidersysteem in te voeren beperkt, gelet op de grote lengte aan geleidesystemen langs auto(snel)wegen en de daarmee gepaard gaande kosten.

Vraag 6. Kunt U aangeven welke mogelijkheden U ziet om in de komende jaren geleidelijk, bijvoorbeeld bij onderhoud of vervanging, verkeersgeleiderails ‘motorproof' te maken?

Antwoord: Zo uit de onderzoeken bedoeld in het antwoord op vraag 5 blijkt dat een type geleider kan worden ontworpen dat voor motorrijders veiliger is en geen nadelige gevolgen heeft voor de (veiligheid van) andere weggebruikers, dan voorzie ik dat deze voorziening met name daar zal worden toegepast waar motorrijders specifieke gevaren lopen. Ik denk dan in het bijzonder aan bogen met een krappe straal, zoals bij op- en afritten naar auto(snel)wegen.

Persbericht Motorbeurs Utrecht
Gepost op Dinsdag, 11 december, 2001 door @ 8:26

Achttiende Motorbeurs geeft startsein voor het nieuwe seizoen

De achttiende Motorbeurs Utrecht, die van donderdag 21 tot en met zondag 24 februari 2002 in de Utrechtse Jaarbeurs wordt gehouden legt naast de expositie van alle nieuwe modellen en de gezellige koopjesjachtsfeer, ditmaal het accent ook sterk op avontuurlijke motorbeleving, veiligheid en service. Het is opvallend dat veel organisaties op het gebied van motorvakanties, hotelketens en toeroperators, die zich specialiseren op het grote, verre motoravontuur hun opwachting maken in de Utrechtse Jaarbeurs.

Gratis parkeren
Motorbeurs Utrecht 2002 heeft ongeveer dezelfde afmetingen als die van vorig jaar (vijf Jaarbeurshallen en ruim 45.000 vierkante meter beursoppervlakte), toen de motorbeurs meer dan honderdduizend bezoekers registreerde. Bij de komende beurs worden ook de activiteiten buiten het Jaarbeurscomplex sterk uitgebreid. Organisator Motor Events in Breda voert nu de laatste besprekingen met specialisten op het gebied van ‘motorkundige randvoorwaarden'. Zo worden op de enorme (gratis) motorparkeerplaats units ingericht, waar motorrijders hun verlichting kunnen laten checken, hun remmen en banden kunnen laten controleren en het uitlaatgeluid kunnen laten meten.

Alle nieuwe modellen
In 2001 presenteerde Motorbeurs Utrecht voor het eerst een compleet modellenoverzicht, vooral omdat in het najaar van 2000 de jaarlijkse MotorRai was gecancelled. Dit jaar hebben de gezamenlijke motorimporteurs van de RAI weliswaar een evenement georganiseerd in het Arnhemse Gelredome, maar men vindt Motorbeurs Utrecht, als ‘etalage' zo belangrijk dat opnieuw besloten is om het hele modellenspectrum van de Nederlandse motoren in Utrecht te exposeren. Hiervoor wordt weer een speciale hal, op de verdieping van Hal I, ingericht.

Lekkere koopjes
De meer dan driehonderd exposanten zullen naast al het nieuws op het gebied van de 2002-modellen, accessoires, gereedschappen, kleding, helmen, laarzen, vakanties, verzekeringen etc., natuurlijk het accent leggen op de speciale aanbiedingen , want Motorbeurs Utrecht wil haar traditionele, grote aantrekkingskracht als ‘koopjesbeurs' zeker handhaven. Wat is er leuker dan de start van het nieuwe motorseizoen met een 'wereldmazzeltje' op te luisteren?

Kijk voor meer informatie op: http://www.motorbeursutrecht.nl

Uiteraard vind je ook de MAG op Motorbeurs Utrecht!