terug naar de index
  
TNO: kilometerheffing is fraudegevoelig
8 juni 2001

Bron: Volkskrant

De kilometerheffing is nauwelijks uitvoerbaar vanwege de fraudegevoeligheid van de benodigde technische apparatuur. Dit blijkt uit een vertrouwelijk rapport van onderzoeksinstituut TNO.

Een volledig fraudebestendig systeem kan alleen tot stand komen als de auto-industrie bereid is de technologie in nieuwe auto's in te bouwen. Als er dan wordt geknoeid, werken andere elektronische systemen, zoals het abs-remsysteem, ook niet meer. De uitslag van het TNO-onderzoek, dat in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat werd uitgevoerd, mag op last van het departement niet worden gepubliceerd. Op deze manier wordt de indruk gewekt dat er geen enkel bezwaar is tegen de invoering van de kilometerheffing. Kabinet en regeringsfracties in de Tweede Kamer kwamen gisteren overeen dat de automobilist vanaf 2004 gaat betalen voor het aantal gereden kilometers, zonder dat rekening wordt gehouden met tijd en plaats van het autogebruik.

De mogelijke technieken voor de kilometerheffing spitsen zich toe op de bestaande kilometerteller, de gsm-techniek (een kilometerteller op basis van mobiele telefonie) en gps-technologie (positiebepaling met behulp van satellieten). Volgens TNO is gps het meest geschikt voor de doelstellingen van de regering, maar het systeem kan al met een zilverpapiertje worden ondermijnd. Bij telling via een gsm-systeem is de plaatsbepaling niet nauwkeurig. Een ander nadeel, aldus TNO, is dat er drie antennes nodig zijn. Met de huidige kilometertellers kan ook worden gerommeld.

De onderzoekers kunnen zich moeilijk voorstellen dat in korte tijd in zes miljoen auto's apparatuur op fraudebestendige wijze kan worden ingebouwd. Volgens de meest gunstige berekening zouden vierduizend mensen deze klus in een jaar kunnen klaren. TNO vraagt zich af hoe betrouwbaar dat werk in garages kan worden gedaan. Daarbij zeggen de onderzoekers dat nog moet worden nagedacht over de wijze waarop het apparaat in verschillende auto's kan worden geijkt. Ook is onduidelijk hoe het systeem afdoende kan worden verzegeld.

Een TNO-onderzoeker geeft aan dat een relatief eenvoudig te controleren groep als taxichauffeurs al op grote schaal fraudeert met de kilometerteller. Eind vorig jaar bleken in Amsterdam een groot aantal taxi's te zijn voorzien van een kilometeronderbreker, waardoor de fiscus om de tuin werd geleid. TNO acht het wel mogelijk om binnen een paar jaar een fraudebestendige kast te ontwerpen, maar dan moet alles op alles worden gezet. De beste methode evenwel is het inbouwen van de technologie in nieuwe auto's, en dit kan volgens TNO alleen in internationaal verband tot stand komen. Daarbij is de moeilijkheid om de automobielindustrie bereid te vinden mee te werken, stelt TNO.