terug naar de index
  
Proef met kilometerheffing
10 april 2001

Persbericht ministerie van verkeer en waterstaat: Volgens advies van Roel Pieper kan in 2003 een proef starten met variabele autokosten. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van nu reeds bestaande technologie. Minister T. Netelenbos van Verkeer en Waterstaat had een maand geleden Pieper gevraagd te onderzoeken of er een technologie voorhanden is die gedifferentieerde kilometerheffing in de toekomst mogelijk maakt en die al op korte termijn toepasbaar is op een beperkt aantal vaste locaties op de snelweg. In het rapport dat hij vandaag aan de minister presenteerde, beantwoordt hij die vraag bevestigend. Pieper adviseert de minister te kiezen voor een slimme combinatie van bestaande technologieën die in de praktijk hun deugdelijkheid bewezen hebben. Bij zijn advies heeft Pieper het uitgangspunt gehanteerd dat het nieuwe systeem zal leiden tot een rechtvaardige en betrouwbare berekening van de kosten van het gebruik van de openbare weg.

Verder adviseert Pieper de minister nog niet te kiezen voor een bepaald product of fabrikant. In plaats daarvan legt Pieper in zijn advies de eisen voor het nieuwe systeem vast in een zogenaamd referentiemodel. Op basis van deze eisen kan de markt producten en diensten aanbieden. Volgens het rapport zijn er nu al voldoende marktpartijen die op basis van dit model een offerte willen uitbrengen, waarna de proef in 2003 kan beginnen. Door deze benadering te kiezen behoudt de overheid haar onafhankelijkheid ten opzichte van de diverse producenten. In zijn advies geeft Pieper tevens de manier aan waarop het probleem van de privacybescherming van de automobilisten kan worden opgelost. Het Nederlandse wegennet wordt ingedeeld in een zeer beperkt aantal wegtypes, waardoor het systeem dat de gegevens bijhoudt van het autogebruik, uitsluitend registreert van welk wegtype de automobilist gebruik maakt, niet waar hij of zij precies geweest is. "De reconstructie van de gereden route is met dit systeem onmogelijk." Aldus Pieper. Daarmee is een belangrijk struikelblok weggenomen om te komen tot eerlijker toedeling van de autokosten (of tot een variabele kilometerheffing).

In de auto's die aan de proef meedoen, wordt een klein apparaatje geplaatst dat de rekensom maakt die bij het wegtype hoort waarop de auto rijdt. Dat gebeurt met een debet - credit systeem dat niet alleen met heffingen maar ook met kortingen werkt. Deze gegevens worden in het apparaatje opgeslagen, waarna de automobilist op enig moment afrekent. Daarvoor kunnen bestaande betalingsmanieren worden gebruikt zoals chipknip, smartcard of GSM. Pieper pleit in zijn advies nadrukkelijk voor het koppelen van vraag en aanbod met behulp van dit nieuwe systeem. De automobilist ziet daardoor dat de opbrengsten die het systeem genereert ten goede komen aan bijvoorbeeld het oplossen van bepaalde knelpunten. Tenslotte adviseert Pieper het totale beheer van het nieuwe systeem niet onder te brengen bij de overheid, maar bij een zogenaamde Trusted Third Party (TTP), letterlijk vertaald een vertrouwde derde partij. De overheid behoudt wel het toezicht op de TTP.

Download het Onderzoeksrapport Roel Pieper (248 kB)