terug naar de index
  
Roel Pieper over kilometerheffing
7 maart 2001

Wie is wanneer waar? De mobiele telefoon weet het. Via het GSM-systeem kan daarom alle informatie boven tafel worden gehaald om een kilometerheffing in te voeren. De automobilist betaalt dan uiteindelijk het meest als hij zijn auto in het spitsuur dwars door de Randstad stuurt.

De moderne techniek kan het plaatsen van tolpoorten overbodig maken, weet internetondernemer R. Pieper. ,,De kwaliteit van het mobiele netwerk is sterk toegenomen. Bovendien zijn de kosten van de telefoons erg gedaald. Er zijn tegenwoordig al wegwerptelefoons!’’ Pieper is door het kabinet gevraagd de huidige plannen voor rekeningrijden door te vorsen en te vergelijken met de technische mogelijkheden die bedrijven als Siemens aan GSM-techniek te bieden hebben. ,,Het is prima dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat nu een pauze wil inlassen. Ook daar is men zich bewust van de versnelling in de mobiele sector’’, denkt Pieper. Uiteindelijk is de nieuwe techniek goedkoper. ,,En het kan ons van het poortjesgedoe bevrijden’’, aldus Pieper. Hij moet vooral technische en economische aspecten op een rijtje zetten. In de politieke afweging zullen ook fraudegevoeligheid en bescherming van de privacy bij de nieuwe techniek een rol spelen.

Volgens de oud-topman van Philips zijn er ook extra’s voor de automobilist aan het GSM-systeem verbonden. ,,De beprijzingsfunctie van het systeem kan goed gecombineerd worden met geven van informatie over files en opstoppingen.’’ Auto’s hoeven niet opgetuigd te worden met plompe apparatuur. Pieper denkt eerder aan iets ,,kredietkaartachtigs.’’ Als het kabinet en de Tweede Kamer op basis van zijn korte onderzoek positief oordeelt over proeven met de heffing, hoopt Pieper dat hier een compleet ,,dienstenplatform’’ aan gekoppeld wordt. ,,Op die manier is Nederland voorloper op dit gebied en kunnen ook andere ontwikkelingen, zoals toepassingen met UMTS-frequenties verder ontwikkeld worden’’, aldus Pieper, die via zijn rol bij de Universiteit Twente de mobiele ontwikkelingen op de voet volgt.

Bron: ANP