terug naar de index
  
Motorrijders Actie Groep

Op woensdag 21 februari jl. heeft de Motorrijders Actie Groep (MAG), op uitnodiging van de Vaste Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat, deelgenomen aan een hoorzitting van de commissie in het gebouw van de Tweede Kamer. Tijdens de hoorzitting kreeg de MAG, als enige belangenbehartiger voor motorrijders, de kans om uit te leggen hoe motorrijders denken over het wetsvoorstel ‘bereikbaarheid en mobiliteit', oftewel; het wetsvoorstel rekeningrijden. Mede dankzij de jarenlange strijd van de MAG tegen rekeningrijden voor motorrijders wordt de MAG door de commissie gezien als spreekbuis voor de Nederlandse motorrijder. In september 1999 heeft de MAG ruim 22.000 handtekeningen van motorrijders tegen rekeningrijden aangeboden aan de commissie en in september 2000 heeft de MAG de demonstratie ‘motorrijders tegen rekeningrijden' georganiseerd op het Malieveld waaraan maar liefst 25.000 motorrijders hebben deelgenomen. 

  
Aandacht voor motorrijder
Namens de MAG heeft Kees Meijer de commissie er in zijn toespraak nogmaals op gewezen dat het verzet onder motorrijders tegen rekeningrijden groot is. Het wetsvoorstel ‘bereikbaarheid en mobiliteit' heeft als doel het terugdringen van het mobiliteitsprobleem en het wetsvoorstel richt zich van begin tot eind op auto's en de verkeersproblemen die zij veroorzaken. De MAG wil niet ontkennen dat er een probleem ligt, maar maakt ernstig bezwaar tegen het feit dat de motorrijder in het wetsvoorstel dreigt te worden ondergesneeuwd. Behalve wanneer het op betalen aankomt, wordt in het wetsvoorstel op geen enkele wijze aandacht besteed aan de motorfiets en aan de vele voordelen die de motorfiets kan bieden. MAG-bestuurders Kees Meijer en Peet Veldhuizen voor de Tweede Kamer
 
Kilometerheffing
Tijdens de hoorzitting blijkt dat er een groeiende steun te vinden is voor de versnelde invoering van de elektronische kilometerheffing, onder andere bij de ANWB, die zich tot dan toe altijd heeft uitgesproken tegen rekeningrijden. Een elektronische kilometerheffing waarbij de overheid haar burgers op de voet kan volgen is voor de MAG onacceptabel, niet in de laatste plaats omdat het een enorme inbreuk op de privacy zal zijn. De kilometerheffing die de overheid voor ogen heeft, heeft tot gevolg dat ieder motorvoertuig wordt uitgerust met elektronica, waardoor de overheid ieder voertuig, op ieder moment van de dag kan volgen en de bestuurder kan afrekenen op verschillende criteria, zoals plaats, tijd en milieubelasting. Je gaan dus niet alleen een vast bedrag per kilometer betalen, maar je gaat ook nog eens een extra toeslag betalen wanneer je bijvoorbeeld in de ochtendspits rijdt. De kilometerheffing is de overtreffende trap van rekeningrijden. Bovendien is de ontwikkeling van de elektronica al zover, dat de apparatuur die moet worden ingebouwd in het voertuig ook kan worden gebruikt voor snelheidscontroles en voor automatische snelheidsaanpassing. Kortom: met de invoering van de kilometerheffing krijg je niet alleen een digitale kassa aan boord, maar bovendien een computer waar een politieagent en een verkeersminister zijn ingebouwd.
  
Privacy
In een advies aan minister Netelenbos geeft de Registratiekamer aan grote problemen te hebben met de gevolgen die de elektronische kilometerheffing zal hebben voor de privacy van de weggebruikers, omdat de overheid in staat zal zijn ieder voertuig op afstand te volgen. De MAG deelt deze bezwaren niet alleen, maar vindt de aantasting van de privacy bovendien een zo zwaarwegend argument, dat het elektronisch volgen en registreren van voertuigen door de overheid, voor ons een onbespreekbare optie is.
  
Brandstof
De MAG is geen tegenstander van het principe ‘de gebruiker betaalt', maar ons inziens moet dit, zoals nu al grotendeels het geval is, worden gerealiseerd door de mobiliteitskosten te verrekenen in de brandstofprijzen. Wie veel rijdt, betaalt meer. Wie zuinig rijdt of wie minder rijdt, betaalt minder. Dit betekent overigens niet dat wij vinden dat de brandstofprijs omhoog moet! Het argument van minister Netelenbos dat het onmogelijk zou zijn de mobiliteitskosten op te nemen in de brandstofprijs, omdat dit niet in Europees verband te regelen is, houdt geen steek. Het is mogelijk gebleken om iedere mogelijke vorm van regelgeving in Europa voor elkaar te krijgen (tot op de wettelijk toegestane kromming van bananen toe!), en de MAG is van mening dat de privacy van de Nederlandse weggebruiker niet mag worden opgeofferd omdat onze politici niet in staat zijn om het eens te worden over één Europese brandstofprijs. De motorfiets: het blijft de slimste oplossing!
 
DE MAG ZEGT

NEE TEGEN REKENINGRIJDEN!

NEE TEGEN KILOMETERHEFFING!