terug naar de index
  
Kabinet kiest voor invoering kilometerheffing
7 juni 2001

Bron: ministerie van verkeer en waterstaat

Het Kabinet heeft bepaald dat in 2004 wordt gestart met de invoering van de kilometerheffing. Voorafgaand aan de invoering vinden er in 2003 technische pilots plaats in de Randstad. Deelname aan deze pilots gebeurt op basis van vrijwilligheid. In 2006 kan de kilometerheffing in heel Nederland ingevoerd zijn. Het Kabinet reageert hiermee op het rapport MobiMiles van professor Pieper dat hij in april aan minister Netelenbos presenteerde. Met het systeem van kilometerheffing wordt niet meer, maar anders betaald. Vraag en aanbod worden aan elkaar gekoppeld zodat een mobiliteitsmarkt ontstaat in het verkeers- en vervoersbeleid, zoals ook in de adviezen van het CPB en de SER beschreven is. De totale lastendruk neemt niet toe. Er wordt niet langer betaald voor het bezit van de auto, maar voor het gebruik van de weg. De Motorrijtuigenbelasting en mogelijk ook de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) worden afgeschaft. Naast milieukenmerken biedt het systeem van kilometerheffing op termijn mogelijkheden voor differentiatie naar tijd en plaats. Het voornemen is om de kilometerheffing te laten gelden voor alle voertuigen. Verder loopt er een traject voor invoering van kilometerheffing voor vrachtverkeer.

Met dit voorstel ziet het Kabinet af van invoering van het spitstarief. Hiervoor wordt het wetsvoorstel bereikbaarheid en mobiliteit gewijzigd. Andere vormen van betaald rijden, expresbanen en tolwegen, en de regionale mobiliteitsfondsen blijven in de wet opgenomen. De afspraken die met de bestuurlijke regio’s in de Randstad in het kader van het Bereikbaarheidsoffensief Randstad zijn gemaakt, blijven eveneens van kracht.

Tot 2004 wordt een ontwikkelingstraject afgelegd waarin de verdere details worden uitgewerkt. Daarbij komen aspecten als de bescherming van privacy, fraudegevoeligheid en rechtsgelijkheid nadrukkelijk aan de orde. Voor de ontwikkeling en implementatie van de kilometerheffing wordt uiterlijk in het najaar van 2001 de ontwerpen vastgesteld voor het technische systeem, de organisatie en de tariefstelling. Rond de jaarwisseling wordt het wetsvoorstel voor de kilometerheffing naar de Raad van State gestuurd. In 2002 wordt gestart met de tenderprocedure voor de implementatie en uitvoering van het technische systeem. In 2003 wordt het systeem getest, vindt de gunning plaats en is de inwerkingtreding van de Wet Kilometerheffing voorzien. In 2004 kan dan gestart worden met de invoering. Ook wordt dan de eindrapportage voor het definitieve systeem aan de Tweede Kamer toegestuurd.

Voor de uitwerking wordt een projectorganisatie opgericht die publieke en private kennis en vaardigheden combineert met daaromheen een netwerk van extern betrokken publieke en private partijen. De ministeries van Verkeer en Waterstaat, Financiën, VROM en Justitie maken deel uit van de projectorganisatie. Verder wordt er een Raad van Advies ingesteld die advies uitbrengt aan de ministers over de voorstellen van de projectorganisatie. Deze Raad bestaat uit deskundigen uit maatschappelijke en bestuurlijke organisaties, de wetenschappelijke wereld en het bedrijfsleven. Verder wordt het gehele project in nauwe samenwerking met regionale bestuurders en belangenorganisaties vorm gegeven, zoals de ANWB, FNV, VNO-NCW, Stichting Natuur en Milieu, MKB-Nederland.