terug naar de index
  
Kilometerheffing verdwijnt op termijn door emissiehandel
Bron: Financieel Dagblad 16 januari 2002

Minister Jorritsma (EZ) zegt dat de kilometerheffing en andere energiebelastingen zoals ecotax en REB verdwijnen als CO2-emissiehandel voor kleinverbruikers wordt ingevoerd. 'We moeten heffingen niet gaan stapelen', verklaarde Jorritsma gisteren bij de presentatie van het rapport van de commissie-Vogtländer.

In opdracht van minister Pronk (Vrom) heeft deze commissie een rapport uitgebracht over het invoeren van een CO2-emissiemarkt als middel om de Kyoto-reductiedoelstellingen te halen. De commissie adviseert een gefaseerde invoering van de emissiehandel vanaf 2005, waarbij kleinverbruikers en de gehele transportsector als laatste in 2012 aan bod komen.

De kilometerheffing is een compromis tussen VVD en PvdA nadat het plan voor tolpoortjes vorig jaar door het kabinet werd geschrapt. In 2003 wil de overheid beginnen met een proef waarna in 2006 de heffing voor het hele land moet gelden. Daardoor wordt niet het bezit, maar het gebruik van de auto belast. De idee van emissiehandel gaat uit van ditzelfde principe, maar is in feite een omgekeerde heffing. De gebruiker koopt of krijgt het 'recht om te vervuilen' gratis en verhandelt deze naar eigen inzicht.

'Coupons met daarop het recht op CO2-uitstoot kan de automobilist in de supermarkt bijkopen', verklaart hoogleraar milieueconomie Harmen Verbruggen van de Vrije Universiteit. 'Of, zoals de commissie CO2-handel voorstelt, tankstations kunnen deze rechten in de prijs van benzine verwerken en dan zijn zij het die erin handelen.' Het CPB heeft doorberekend dat de CO2-emissiehandel economisch efficiënter is dan intensivering van bestaand beleid. De commissie-Vogtländer vindt dat het kabinet nog voor de verkiezingen een principebesluit moet nemen over de invoering van CO2-handel. Of en in hoeverre het werkelijk komt tot invoering hiervan hangt mede af van het advies van de SER dat in maart uitkomt. De SER is echter verdeeld omdat er meerdere systemen zullen bestaan.